tine frosne rør

Vinteren i Norge kan være meget kald og mange kan bli plaget av at vannrøret fryser. Dette kan være kritisk. Når vannrør fryser, blir ikke bare vannforsyningen stengt, men risikoen for sprengte vannrør øker. Vann utvider seg når det fryser, noe som legger et enormt press på både metall- og plastrør. Når dette trykket når et kritisk punkt, kan rør sprekke.

Å ignorere denne trusselen er ikke et alternativ, tiltak er ikke bare tilrådelig, men viktig. Den nådeløse norske vinteren venter på ingen, og det gjør ikke rørene dine heller. Å iverksette umiddelbare tiltak for å forhindre frysing kan utgjøre forskjellen mellom en koselig problemfri vinter og en kald, kostbar katastrofe.

Oppdage frosne rør

Å oppdage frosne rør i huset krever skarp observasjon og rask handling. Et av de første tegnene du kan støte på er redusert vanntrykk eller ingen vann i det hele tatt. Dette er ofte en klar indikator på at vann har frosset et eller annet sted i rørene. På samme måte kan uvanlige lyder som plystring, klirring eller bobling også være et tegn på at rørene har frosset. 

Hvis du mistenker at du har frosne rør, kan du prøve skru på flere kraner i huset. Hvis bare én av kranene er berørt, er det stor sannsynlighet for at det frosne røret er nær den aktuelle armaturen. Det kan også være lurt å inspisere utsatte rør for synlige tegn som frost, is eller utbuling. Hvis du ikke klarer å finne det frosne røret selv, er det best å ta kontakt med en profesjonell umiddelbart for å forhindre ytterligere skade.

Hva forårsaker frosne rør?

Frosne rør er først og fremst forårsaket av kulde. Det kan være en kombinasjon av lave temperaturer, eksponering for kald luft og dårlig isolasjon. Når temperaturen faller under frysepunktet, er vannet inne i rørene i fare for å fryse, spesielt i uoppvarmede områder som kjeller, krypkjeller og garasjer.

Selv rør i skap eller yttervegger kan fryse hvis de utsettes for kald luft. Mangelen på skikkelig isolasjon gjør rør mer sårbare, et problem som ofte er mer fremtredende i eldre boliger som kanskje ikke har godt isolert VVS (varme-, ventilasjons- og sanitærteknikk).

Fenomenet er mer enn bare vann som blir til is. Når rør fryser, skaper isen i røret et enormt trykk på rørveggene. Det spiller ingen rolle om røret er av metall eller plast. Når trykket når en kritisk terskel, sprekker røret.

Å forstå årsakene til at rør fryser er avgjørende for å kunne iverksette forebyggende tiltak, spesielt her i nord hvor vi opplever harde vintre.

Tining av frosne rør

Vi har utstyr for å tine alle typer rør som har frosset. For vanlige vann- eller drikkevannsrør bruker vi et høytrykkssystem utstyrt med spesialdyse designet for å tine frosne rør effektivt. Denne metoden gjør det mulig for oss å målrette direkte mot de frosne områdene, noe som fremskynder tineprosessen samtidig som risikoen for skade på rørene minimeres.

For større rør bruker vi som regel damp for å tine frosne rør. Damp er spesielt effektivt for rask smeltende is og er nyttig for rør med større diameter der et høytrykkssystem kanskje ikke er tilstrekkelig.

Problemer med frosne rør?

Hvis du opplever problemer med frosne rør i hjemmet ditt og ikke kan identifisere problemområdet, ikke nøl med å kontakte oss for nødhjelp. Vi legger vekt på tilgjengelighet 24/7 for alle nødsituasjoner – du kan nå oss på vår vakttelefon når som helst.

Hvordan tine frosne rør selv

Å tine frosne rør er en oppgave som krever forsiktighet og tålmodighet. Vi har derfor satt opp en steg-for-steg guide på hvordan du kan gjøre dette selv. Hvis du er usikker på noen av trinnene, ikke får tilgang til eller finner det frosne røret, anbefales det sterkt å konsultere en profesjonell for å unngå risikoen for betydelig vannskade:

1)Finn den frosne delen: Finn delen av røret som er frosset. Det vil føles kaldere enn resten og kan ha frost på den.
2) Slå av hovedkranen: Dette forhindrer oversvømmelse i tilfelle røret er sprukket
3) Åpen kran: Åpne kranen røret mates inn i, slik at vannet kan strømme ut når det har smeltet.
4) Påfør varme: Bruk en hårføner, varmelampe eller varme håndklær for å gradvis varme opp røret, beveg deg fra kranen mot det frosne området. Bruk aldri åpen ild.
5) Se etter lekkasjer: Når røret har tint, slå på hovedkranen igjen og se etter lekkasjer umiddelbart.

Søk profesjonell hjelp hvis du ikke finner det frosne området, eller hvis det er en sprekk eller lekkasje. Husk at når du er i tvil er det tryggere å konsultere en fagperson for å unngå ytterligere skade.

Ofte stilte spørsmål (FAQ)

Skroll til toppen